A pakisztáni filmipar múltjának katalogizálása a jövőjének segítése érdekében

“Nem teszünk eleget a következő generációnkért” – mondja Shaikh Amjad Rasheed, amikor megérkezik a teánk. “Gazdag filmes és filmkészítői múltunk van, akiket sajnos nagyon kevesen tudnak, és még kevesebben értékelik ma.”

Rasheed az IMGC vállalatcsoport elnöke (étolaj márkák gyártói, textilgyárak, szappanok, mosószerek stb.), amelyek médiacége, a Distribution Club (DC) rengeteg pakisztáni mozgóképet gyárt és forgalmaz.

Valójában a DC egyáltalán nem mond nemet a filmekre. Jó, rossz, csúnya, kegyetlen, végül valamennyien megtalálják a disztribúciós partnert a DC-vel, mert Rasheed nem mondhat nemet a filmeseknek. Egyszer azt mondta nekem, hogy ha nem támogatja a pakisztáni filmeket, ki fogja? A legkevesebb, ha a képernyőkhöz juttatja őket. Akár dolgoznak, akár nem, ez a saját kismetjük, mondja.

A találkozónk azonban nem a DC-ről vagy a filmek új palájáról szól. Inkább arról van szó, hogy a múltba tekintünk – és remélhetőleg ebből tanulunk.

A teáscsészémet áthelyezik a másik szobába, ahol egy részleteket láthatok egy új interjúból, az Ikonok utazása címmel (nincs összefüggés ezzel a kiadvánnyal), amelyben veterán színészek és filmkészítők öntik el a szívüket.

Amjad Rasheed filmproducer vissza akar adni iparának. A veterán színészekkel és filmkészítőkkel készült, alul gyártott interjú csak az első lépés. Végül egy független digitális filmarchívumot akar létrehozni Pakisztán számára

Rendezte: Shehzad Rafique, egy jól ismert rendező, akinek filmográfiájában szerepel Salaakhein, Mohabbataan Sachiyaan, Ishq Khuda és Salute, az Ikonok Utazása nosztalgikus, szívmegható érzéssel bír.

A műsor, azt mondták nekem, gyorsan átdolgozta a szerkesztést, és egy újabb évadot készítettek elő a karacsi központú hírességekkel (az első évad Lahore-központú), és hogy a DawnNews közvetítési megállapodása befejeződött.

“Nem szoktunk televíziós műsort csinálni” – mondja nekem Rasheed. “Vendégeink szabadon beszélhetnek a határidőn túl.” Bár előadónként egy epizódot terveznek, néhány hírességnek két vagy három epizódja van, mert annyi történetet kell elmondaniuk.

A kedvcsináló előzetes önmagában hosszabb a vártnál, és az itt látható vendégek sora széles: Iqbal Kashmiri (késő), Nadeem Baig, Ghulam Mohiuddin, Syed Noor, Hamid Ali Khan, Nasir Adeeb, Shahid Hameed, Sangeeta, Zulfiqar Ali Aatre, Deeba Begum, Nisho Begum, Irfan Khoosat, Resham, Masood Butt, Hasan Askari, Altaf Hussain, Tafu, Arif Lohar, Shabnam Majeed, Naveed Nashad, Naghma Begum, Sania Saeed Zah, Kyani.

„Nincsenek előtagozott kérdések. Rabia Hassannak, a műsor vezetőjének azt mondták, hogy ne avatkozzon bele ”- mondja. “Azt az utasítást kapta, hogy hagyja [a vendégeket] beszélni arról, amiről beszélni akarnak.

„Iqbal Kashmiri ágyba borult, amikor meghívtuk a bemutatóra. Betegsége ellenére odajött és felvett egy epizódot. Ez az utolsó szereplése a televízióban. 15 nappal később elhunyt ”- folytatja. Néhány felvételt látva Kasmiri utolsó interjúja érzelmi élmény.

Bár szükségszerűség, egy ilyen előadás valójában nem újszerű ötlet, mondom Rasheednek. Az interjúkat a televízió alkotja; néhányan a régi és az új hírességekre egyaránt koncentrálnak.

Az IMGC csoport elnöke mosolyogva felhívja a figyelmemet egy előnézeti prospektusra, amelynek második oldalán nagy fekete-fehér kép látható Shaikh Abdul Rasheedről – Amjad Rasheed apjáról – az elhunyt újságíróról, producerről és forgalmazóról. 1977-ben.

„Van más vállalkozásunk, amely nagyon jól teljesít, de rajongok az ipar iránt, és ezt a szenvedélyt, ezt az odaadást apám adta át nekem. Ezzel az odaadással szeretnék folytatni, amíg élek – kezdi.

A terv szerinte nem csak egy interjú készítése. Ez csak egy fogaskerék egy sokkal nagyobb gépben. A Journey of Icons című show a független digitális filmarchívum létrehozásának és kezelésének első lépéseként működik, amely végső referenciapontként szolgálna az emberek és a médiaipar számára egyaránt.

Filmadatbázis fejlesztése
Mivel az emberek nem szoktak könyveket olvasni, a filmadatbázissal rendelkező internetes portál

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *